Utvecklande och morsomt teamwork över gränserna 

Efter att norska Upheads köpte WeSafe har samarbetet över gränsen i det nya större bolaget startat. Tommy Bjørnøy i Stavanger och Marcus Juvin i Malmö har kontakt regelbundet för att ISO-certifiera den svenska delen inom IT-säkerhet.  

Som vi tidigare berättat är WeSafe sedan i höstas en del av den norska IT-partnern Upheads och kommer att byta namn till Upheads.

Upheads - Tommy och Marcus

Marcus Juvin och Tommy Bjørnøy

Medarbetarna i det nya större bolaget blir cirka 240, varav 200 i Norge och 40 i Sverige. Efter sammanslagningen blir bolaget en ännu tryggare IT-partner med ett större utbud och starkare kompetensförsörjning till mindre och medelstora bolag på tillväxt.   

Vi tog ett snack med Tommy Bjørnøy, säkerhetschef och lösningschef i Norge, och Marcus Juvin, Technical Lead – Security and Compliance i Sverige, om deras samarbete, hur sammanslagningen kan bidra till kundernas utveckling och förstås om de traditionella vitsarna över landsgränserna. 

 

Vad är det för projekt ni gör tillsammans? 

Tommy: Upheads i Norge är ISO-certifierade inom IT-säkerhet sedan 2019 som en kvalitetsstämpel mot våra kunder. På våra veckomöten går vi igenom vad kunderna berörs av inom säkerhet för att hitta förbättringar. Vår revisor inom ISO-certifieringen är faktiskt svensk och kommer till oss en gång per år.   

Marcus: Vi samarbetar för att den svenska delen ska bli en del av ISO-certifieringen inför kommande revision så att vi är samkörda på säkerhet. All säkerhet hänger samman i ISO, och vi ska få samma ISO som Upheads nu under våren.  

 

Hur ser samarbetet ut? 

Marcus: Vi har möten varje fredag då vi pratar om veckan som har varit, lyfter aktuella säkerhetshot, om vi har stött på några problem och hur vi skulle kunna göra förbättringar. Upheads i Norge har överlag en väldigt stark kunskap om säkerhetshot, medan vi i Sverige har kontroll på säkerheten i 365-plattformen, så vi ger och får mycket tips från varandra.  

Tommy: Marcus är den ende från Sverige som är med i mötena, så jag ser honom som vår förlängda arm till Sverige. Från Norge har vi med personer från datacenter, service desk, SOC och lösningsarkitekt, och samarbetet går ut på att hitta lösningar.  

Marcus: När de har förbättrat något i Norge får jag uppgifterna av Tommy, och sen ser jag till att vi har det i vår miljö. 

 

Vilka fördelar ser ni med att bli fler efter sammangåendet? 

Marcus: Framför allt att vi får en bredare kompetens. Vi i Sverige har ett ganska litet säkerhetsteam medan norska delen har en jättestor och bred kompetens och lång erfarenhet. Vi har börjat hitta nya tjänster som vi kan erbjuda kunderna tack vare Upheads.  

Tommy: Ja vi tittar på att börja leverera SOC till Sverige som är starkt etablerat i Norge.  

Marcus: Det blir absolut lättare att etablera SOC i Sverige när vi kan ta del av en utvecklad lösning och anpassa till Sverige. Mycket av Upheads säkerhet kommer kunna överföras till svenska kunder.  

Tommy: Sverige har kommit längre än vi på AI med bland annat Martin Liljenberg i spetsen. Om vi behöver hjälp med en lösning inom AI kontaktar vi Malmö, och den svenska delen har hjälpt oss att komma framåt inom AI. 

 

Vilka kompetenser vill ni utveckla med hjälp av medarbetarna i det andra landet?  

Tommy: Marcus är väldigt engagerad när vi diskuterar 365. Det uppskattar jag. Jag vill fördjupa mig inom AI och lära mig av det som den svenska delen har gjort inom praktiska tillämpningar. Det pratas så mycket om AI och jag skulle vilja ta ner det på backen till något som våra kunder kommer kunna använda i sina verksamheter.  

Marcus: Tommy är extremt kunnig inom säkerhet och SOC och jag vill förstås fördjupa mig mer i SOC. Sen har ju den norska delen sitt eget datacenter som de erbjuder till sina kunder och det hade varit kul att lära mig mer om eget datacenter.  

Tommy: Det vore ett bra samarbete att ordna säkerheten kring AI. Vi kanske skulle kunna ta Norges säkerhetkompetens in i Sveriges AI-kompetens.  

 

Apropå samarbete, har ni träffats hela gänget? 

Marcus: Ja vi fick en formidabel och jätterolig start när allihop reste till Verona i Italien för att vi alla skulle träffas och lära känna varandra. 

Tommy: Det var två företagskulturer som träffade varandra väldigt bra och det var mycket galenskap på båda sidorna när 40 personer från Sverige träffade 200 galna norrmän. Det var nästan som bröllopsresan för oss.  

Marcus: Men nu är smekmånaden över så nu är det allvar.  

 

Men nu ska vi inte vara så allvarliga. Kan ni bjuda på varsin rolig historia som avslutning? 

Marcus: Sverigehistorier och norgehistorier bygger ju ofta på att den andre är korkad. Jag hörde en idag faktiskt om att en rulltrappa i Norge gick sönder. Då satt 27 norrmän fast i rulltrappan i två timmar till den började rulla igen. 

Tommy: Och i Norge säger vi Tryck på svenskknappen om du får problem med datorn. Om man är så dum som en svensk så trycker man bara på reset, så är man igång igen. 

 

Läs mer om samgåendet 

Frågor och svar

Intervju med Upheads VD och koncernchef Bjørg Tomlin

Intervju med WeSafes grundare Peter Fritzon

Intervju med fem medarbetare från Upheads i båda länderna

Inspiration och kunskap direkt till din inkorg

Signa upp dig för vårt månatliga inspirationsbrev som ger dig tips, insikter och råd om nya arbetssätt, processer och säkerhet kopplat till Microsoft 365, Azure och olika verktyg i Microsofts molnplattform.