Evergreen IT håller din molnplattform i trim

Våra nya arbetssätt och minst sagt snabbföränderliga värld är en utmaning för IT-miljön. Du måste ständigt utveckla den för att förhindra att ditt företag faller offer för nya digitala säkerhetshot och förlorar produktivitet. Evergreen IT är ett sätt att möta den här utmaningen och utnyttja potentialen i sin IT-plattform.

Och den är större än du tror!

Håll gräsmattan grön

Evergreen IT har ingenting att göra med företaget som säljer gräsmattor, men gräsmattor är faktiskt en rätt bra liknelse. Att sköta sin IT-miljö är som att vattna gräsmattan: vattnar du lite men ofta så håller den sig grön hela tiden. Väntar du för länge kommer den att vissna. Evergreen IT innebär att du kontinuerligt håller din IT-plattform up-to-date genom små, täta uppdateringar och iterativa förbättringar av allt från operativsystem och klienter till applikationer.

Förr var det vanligare att företag hade ett eget datacenter och skötte allt själva i sin egen takt. Så de fortsatte i fyra, fem år tills systemet inte höll längre, vilket tvingade dem att genomföra ett stort och dyrt IT-projekt för att komma i takt med utvecklingen. Förutom att hantera migrationer, uppgraderingar och nya produkter, måste vi också sätta IT-personalen och användarna i utbildning. Mottagandet av den snabba införandet av ny information var sällan entusiastiskt. Och ju mer den tekniska utvecklingen tog fart, desto mer hann företaget komma efter mellan uppgraderingarna.

Idag har många sin IT-plattform i molnet, och där går det ännu fortare. Microsoft 365 och Azure, som är molnplattformar, utvecklar och skickar ständigt ut nya uppdateringar och produkter varje månad i en kontinuerlig ström.

Problemet är att även om många av uppdateringarna sker automatiskt, är det inte bara att luta sig tillbaka och njuta av teknikens under. Många av dem kräver mänskliga beslut och åtgärder. Någon måste avgöra vilka av de nya apparna, säkerhetsprotokollen och nätverksfunktionerna just din organisation ska ha. Utvalda funktioner kräver ofta manuell konfiguration och aktivering, och sedan behöver de anställda bli informerade och utbildade.

Inte konstigt om ditt företag inte riktigt hänger med. Men det kan få större konsekvenser än du kanske anar.

Vad händer när din IT halkar efter?

Här är fem konsekvenser av att försumma sin teknologiska gräsmatta.

  • Säkerhetsrisker. Microsoft analyserar nya säkerhetshot varje månad och inför nya säkerhetsuppdateringar i Microsoft 365 som kan bekämpa dem, men för att hålla din IT-miljö säker måste någon hålla koll på uppdateringarna och löpande vidta åtgärder.
  • Non-compliance. GDPR och andra regulatoriska krav förändras fort och om användare och plattform inte hänger med riskerar du efterlevnaden.
  • Risk att bli en klimatbov. Microsoft håller reda på sina kunders klimatavtryck och hjälper dem minska det – men bara om du använder verktygen plattformen har för detta.
  • Stora, oförutsägbara IT-kostnader. Ett big-bang-projekt var tredje år som ska ta igen det eftersatta underhållet riskerar att bli svårbudgeterat och medföra dyra konsultinsatser.
  • Ineffektivitet och tappad produktivitet. Användarna kan inte dra nytta av den nya tekniken och de arbetssätt den möjliggör, med allt från nya appar, automatisering och AI-stöd.

Frågan är alltså inte bara teknisk, utan i hög grad verksamhetskritisk. För risken om dina konkurrenter frigör sin IT-plattforms fulla potential riskerar du att bli frånåkt.

Men lösningen är tack och lov inte långt borta.

Du sitter på en guldgruva

Evergreen IT innebär att du håller verktyg och processer up-to-date hela tiden. På så sätt undviker du stora uppdateringsprojekt, minskar säkerhetsriskerna och ger dina medarbetare det stöd de behöver för att kunna arbeta effektivt.

Den goda nyheten är att om ni har Microsoft 365, så har ni redan alla verktyg som behövs.

Plattformen bygger på erfarenheter från en massa företag som du kan dra nytta av, eftersom användarna har visat sig vara väldigt lika.

I korthet kan man säga att Microsoft 365-plattformen spårar och analyserar nya säkerhetshot, organisationens IT-användande och nätverkets prestanda. Baserat på analysen identifierar den sen problem och behov och rekommenderar löpande konkreta åtgärder som hjälper dig att facilitera best-practice.

Genom att hålla din plattform grön året om får hela företaget ut mycket mer av den.

Så även om det inte är helt lätt att hänga med i molnet, finns det större möjligheter än någonsin för den som vet hur de kan utnyttja sin IT och hålla den i trim.

Läs mer: Så här håller du din Microsoft 365-miljö grön och skön

Läs mer om vår tjänst Microsoft 365 Evergreen

Inspiration och kunskap direkt till din inkorg

Signa upp dig för vårt månatliga inspirationsbrev som ger dig tips, insikter och råd om nya arbetssätt, processer och säkerhet kopplat till Microsoft 365, Azure och olika verktyg i Microsofts molnplattform.

Upheads Evergreen

Vi tar hand om hela er IT-miljö.

Från produktivitet och effektivitet, till uppdateringar, säkerhet och efterlevnad. 

Läs mer

Skriven av:

Martin Liljenberg

CTO

martin.liljenberg@upheads.se