Microsoft genomför licensförändringar 2022 – det här behöver ni veta

Microsoft genomför förändringar i sitt CSP-program. Den nya licensformen kallas New Commerce Experience och kommer vara tillgänglig från januari 2022. Från och med 1 mars 2022 kommer också en prishöjning på vissa Microsoft licenser (se nedan). Förändringarna kommer påverka både hur ni som kunder köper och hur vi som partner till Microsoft levererar licenser framöver. Självklart kommer vi på WeSafe hjälpa våra kunder att hitta bästa möjliga lösning inför förändringarna.

Dator med loggan Upheads på

Dessa villkor och prisförändringar kommer gälla i samtliga transaktionsmodeller som Microsoft erbjuder. Prishöjningen motiverar Microsoft med att de under de senaste åren infört många nya funktioner i sina tjänster och att de inte höjt sina licenspriser sedan 2013. Förändringarna gäller nedan tjänster. Läs mer om Microsofts nyhet här! 

Ny prislista i USD (svenska prislistan släpps i januari 2022)

• Office 365 E1 (upp till $10 från $8) 
• Office 365 E3 (upp till $23 från $20) 
• Office 365 E5 (upp till $38 från $35) 
• Microsoft 365 Business Basic (upp till $6 från $5) 
• Microsoft 365 Business Premium (upp till $22 från $20) 
• Microsoft 365 E3 (upp till $36 från $32)

CSP licenser idag

Idag betalar våra kunder sina licenser månadsvis och kan höja eller minska antal samt ändra licensform fritt. Alla kunder har ett årsdatum på sina avtal men det finns inga avgifter förenade med att minska eller ta bort sina licenser.

Nya kunder kommer inte ha möjligheten att välja traditionella CSP licenser från Mars 2022 och befintliga kunder kommer inte kunna ligga kvar efter sin årsdag. Licenserna kommer inte konverteras automatiskt utan alla kunder kommer behöva ta ett aktivt val innan årsdagen för när nuvarande licenser löper ut. Självklart gör vi flytten kostnadsfritt för våra kunder och den påverkar inga funktioner utan endast transaktionsmodellen. 

[factbox]

New Commerce Experience

  • Månadsavtal

Med månadsbindning i New Commerce fungerar det till stora delar som idag, men Microsoft lägger till ett prispåslag på 20 procent mot listpris

  • 12 månaders avtal

Om ni väljer att binda era licenser i 12 månader, får ni Microsofts listpriser. Ni kan välja på årsbetalning och månadsvis betalning. Ni kan alltid addera licenser och höja licensformen men inte minska antalet licenser eller licensformen. Det innebär att minskningar och ändringar av licensform sker på årsdagen av avtalet.

  • Mix

Om ni vill hålla nere kostnaden och samtidigt vara flexibel i att minska antalet licenser, kan ni kombinera licenser med 12 månaders avtal samt licenser med månadsavtal.

  • Azure

Alla våra kunder med Azure kör redan New Commerce och inga ändringar är planerade för Azure.

[/factbox]

Kampanjer

Microsoft erbjuder två kampanjer med start i januari 2022: 

Annual Term promotion – Kampanjen ger 5 procent rabatt på det aktuella priset i CSP-prislistan och gäller från januari 2022 till juni 2022 (med reservation att Microsoft kan förlänga kampanjen). Kampanjen gäller både årlig betalning och månatliga betalningar. 

Monthly Term Promotion Kampanjen ger er som väljer att inte binda årsvis utan vill ha flexibiliteten i de månadsavtal som erbjuds, 20 procent rabatt på det nya månadspriset januari 2022 till juni 2022.

Plan för lägst licenspris – Bind licenserna under januari och februari

Då New Commerce lanseras januari 2022, och prishöjningen sker från mars 2022 kan man under januari och februari låsa sina priser i 12 månader, innan Microsofts prishöjning sker. Utöver det har Microsoft en kampanj med 5 procent extra rabatt för alla kunder som binder sina licenser senast juni 2022.

Det innebär att om ni binder under januari eller februari, får ni 5 procents rabatt på alla licenser som är med i kampanjen vilket bland annat är alla grundlicenser såsom Microsoft 365 Business Premium, E3 och E5. Komplett lista annonseras i januari.

Gör ni detta får ni alltså 5 procents rabatt, fördröjer Microsofts prishöjning i 12 månader samt slipper drabbas av 20 procent påslag för att köra månadsavtal. Detta alternativ anser vi kommer passa flest kunder. 

I vår licensportal, WeSafe Cloud Marketplace kommer ni fortsatt kunna hantera era licenser men då New Commerce är nytt kommer det ta en viss tid av utveckling innan samtliga funktioner blir tillgängliga. Microsoft släpper sina APIER i januari och licensportalen byggs då om för att hantera New Commerce. Förhoppningsvis är detta arbete klart redan i februari eller mars. Läs mer om WeSafe Cloud Marketplace här.

Vad behöver ni göra nu?

I januari kommer vi att kontakta samtliga kunder för att assistera med en så kostnadseffektiv plan som möjligt inför att förändringarna träder i kraft. Ni kommer behöva signera ett nytt licensavtal med oss som återspeglar de nya villkoren. Detta kommer ske digitalt. För att nyttja rabatterna optimalt kommer vi utföra konverteringen under februari månad. Har ni frågor innan dess är ni självklart alltid välkomna att kontakta oss 

Vad händer om ni inte gör något?

Om ni inte gör något aktivt val inför licensförändringarna kommer era gamla att avslutas vid årsdagen för nuvarande avtal och inta status “Expired” i Microsoft 365. Detta sker tidigast från 30 juni 2022. Det är med andra ord viktigt att ta ställning för att inte riskera att vara olicensierad. Vi kommer självfallet skicka flera påminnelser till er innan detta sker men då det är många kunder som skall konverteras uppskattar vi om så många som möjligt svarar under januari.

Välkommen att höra av er om ni har frågor

Vi på WeSafe förstår om Microsofts nyhet kan skapa många frågor och funderingar. Om ni behöver support eller vägledning inför förändringarna är ni välkomna att kontakta oss så ska vi hjälpa er på bästa sätt.

Upheads Evergreen

Vi tar hand om hela er IT-miljö.

Från produktivitet och effektivitet, till uppdateringar, säkerhet och efterlevnad. 

Läs mer

Demo

Microsoft Viva - din nya medarbetarplattform

Tänk dig att ha tillgång till företagets intranät direkt i Teams. Med Microsoft Viva är det möjligt, Viva är plattformen där medarbetarnas kommunikation, engagemang, välbefinnande och kunskap står i centrum.

Läs mer och boka