Säkerhet i molnet – så kan din molnmiljö skydda dig

Allt fler drabbas av e-postbedrägerier , men att skydda IT-miljön blir sällan en brinnande fråga förrän ditt företag drabbas av en attack. Orsaken till att många blundar för riskerna är att det tidigare har inneburit stora kostnader att införa adekvat skydd. Ofta inkluderar säkerhetsåtgärderna att man sätter in olika skydd för såväl brandväggar och klienter som servrar, från flera olika leverantörer. Men med rätt kunskap och nya, mer heltäckande molntjänster blir kostnaderna lägre, administrationen mindre svårhanterlig och din IT-miljö säkrare.

Inbyggd säkerhet i molnet skyddar – var du än loggar in

Fördelen med att använda säkerhetslösningar som är inbyggda i din molnmiljö är att de då fungerar som ditt yttre skydd överallt. Mer traditionella lösningar skyddar bara de klienter som de är avsedda för. Om du då exempelvis använder ett skydd för din e-postklient fungerar lösningen enbart om du använder just dem klienten. Använder du däremot din e-post på webben eller från en annan enhet är du inte längre skyddad. Jämför detta med att du låser din ytterdörr, men låter dina fönster stå vidöppna. Med en inbyggd säkerhetslösning i din molnmiljö ser du till att låsa hela huset genom att skyddet fungerar överallt – oavsett var du är eller från vilken enhet du väljer att använda.

Sådana lösningar kan till exempel automatiskt söka igenom bifogade filer och länkar innan de levereras till mottagaren och säkerställa att inget malware laddas ner på din dator eller att du slussas vidare genom länkar som inte går dit de utger sig för att gå.

Ökad säkerhet: Upptäck hoten snabbare i molnet

För att ytterligare stärka säkerheten krävs en kombination av olika typer av skydd, men även ett välfungerande larmsystem som indikerar om du och din verksamhet drabbas av intrång. Detta larmar om det inom din miljö sker aktiviteter som avviker eller som går i linje med hur en hacker brukar bete sig vid intrång. I traditionella miljöer har det tidigare varit svårt att upptäcka, men i molnmiljö blir det desto lättare. En av orsakerna är att användarbasen i de större molnplattformerna är så stor. Nya hot upptäcks betydligt snabbare än vad de gjort tidigare och på så sätt kan även skydd mot hotet rullas ut snabbare – och för fler användare, eftersom alla är samlade på samma plattform. Phishing-försök eller ransomeware kan på så sätt blockeras för alla användare samtidigt.

Simulera attacker för att exponera sårbarheter

Knowlegde is power heter det ju. Det är sant även i kampen mot olika typer av cyberattacker. Att skydda sig mot e-postbedrägerier handlar nämligen i hög grad om att utbilda personal – att skapa medvetenhet om hoten och att göra de anställda uppmärksamma på varningssignalerna. Det finns flera sätt att uppnå en högre medvetenhet hos personalen. Utbildningar är naturligtvis det givna alternativet, men det finns även olika typer av simulerade attacker som kan åskådliggöra eventuella sårbarheter för exempelvis phishing-attacker och lösenords-hacking.

Genom WeSafes Microsoft 365 som tjänst kan vi kartlägga hur din säkerhet ser ut i nuläget, ta reda på om era konton blivit hackade tidigare eller om det i nuläget sker någon avvikande aktivitet i dina system. Utifrån denna kartläggning sätter vi upp varningar och andra åtgärder där vi ser att säkerheten brister i din miljö. Vi bistår dessutom givetvis med utbildning och vägledning för din personal.

Vill du få ytterligare information om hur vi kan hjälpa dig att skydda din verksamhet från e-postbedrägerier och andra typer av hackerattacker? Kontakta oss så berättar vi mer!

Inspiration och kunskap direkt till din inkorg

Signa upp dig för vårt månatliga inspirationsbrev som ger dig tips, insikter och råd om nya arbetssätt, processer och säkerhet kopplat till Microsoft 365, Azure och olika verktyg i Microsofts molnplattform.

Kostnadsfri Säkerhetsanalys av er Microsoft 365-miljö

Få konkreta och handfasta tips på hur du bättre kan skydda din organisation

Läs mer och boka

Skriven av:

Marcus Juvin

Technical Lead - Security and Compliance

marcus.juvin@upheads.se