Migrera till molnet – så kan molntjänster hjälpa ditt företag

Molntjänster har blivit allt mer efterfrågade bland företag i olika branscher. Företag som vill ha en konkurrensfördel har börjat omvandla sin IT-infrastruktur för att utnyttja fördelarna med molnet. Men, trots att många företag använder molnbaserade tjänster, är det fortfarande vanligt att de inte använder molnet fullt ut. Företag väljer ofta att migrera sina system till molnet gradvis, vilket kan begränsa möjligheterna att dra nytta av fördelarna med molntjänster. I denna artikel kommer vi att diskutera hur man kan maximera fördelarna med molntjänster och ge exempel på hur molnet kan förbättra verksamheter. 

WeSafe0013 2_webb

Fördelar med molntjänster

Molntjänster ger företag möjlighet att minska IT-kostnaderna genom att hantera IT-infrastrukturen i molnet istället för att investera i dyra on-premise-lösningar. Genom att flytta till molnet kan företag också minska behovet av intern IT-kompetens och fokusera på att utveckla sin verksamhet. Molntjänster ger också möjlighet till en flexibel IT-infrastruktur som kan anpassas efter företagets behov. Detta är särskilt viktigt för företag som har en hög efterfrågan på IT-resurser, till exempel för e-handelsföretag. 

En annan fördel är möjligheten att arbeta med data och system från var som helst och när som helst. Genom att använda molnbaserade applikationer och programvara kan anställda arbeta på distans. Samtidigt som de fortfarande har åtkomst till alla nödvändiga filer och program. Molntjänster ger också möjlighet till en bättre samarbetsplattform. Vilket i sin tur ökar produktiviteten för företaget genom att anställda enkelt kan dela filer och arbeta tillsammans. 

För att utnyttja fördelarna med molntjänster fullt ut är det viktigt att ha en strategi för hur man migrerar till molnet. Genom att arbeta med en molnleverantör kan företag skapa en övergångsplan som är anpassad efter deras verksamhet. Planen bör innehålla en analys av befintliga system och applikationer för att avgöra vilka som är lämpliga. 

 

Arbeta på ett säkert sätt

Det är viktigt att din molnleverantör implementerar säkerhetsåtgärder som överensstämmer med branschstandarder. Det är också viktigt att använda starka och unika lösenord och multifaktorsautentisering för att skydda åtkomst till molntjänsten. Dessutom bör man undvika att lagra känslig information i molnet om det inte är absolut nödvändigt. Samt se till att data som lagras i molnet krypteras för extra skydd.  

 

Använd molnet på ett effektivt sätt

Den teknik som tidigare bara varit tillgänglig för stora företag på grund av dess höga kostnad blir nu alltmer tillgänglig för mindre och medelstora företag. Fler och fler upptäcker fördelarna med molntekniken. Funktionerna förbättras och säkerheten stärks, samtidigt som det är möjligt att automatisera utrullningen av program. 

Eftersom teknikutvecklingen går så snabbt idag krävs det dock en noggrann planering för att använda de nya verktygen på ett effektivt sätt. Med en molnlösning som praktiskt taget inte kräver någon hantering kan IT-avdelningen ägna sig åt att utveckla verksamheten istället för att bara fokusera på drift. Deras roll kommer i högre grad att handla om att välja rätt verktyg och tjänster som är lämpliga för verksamheten. 

Molntekniken är något som alla företag kommer att behöva anpassa sig till förr eller senare. Om man inte gör det riskerar man att hamna efter och dessutom bli mer kostsamt. Om man övergår till molnet samtidigt som man behåller och underhåller sin traditionella IT-infrastruktur kommer man bara att öka kostnaderna. Istället för att ha en egen IT-miljö kommer man att dela en molnplattform med miljontals andra användare. På så sätt kan man dra nytta av teknisk utveckling i en takt som man aldrig hade kunnat uppnå i en traditionell miljö. 

 

3 steg för att säkerställa en smidig migration till molnet

  1. Skapa en tydlig strategi för att migrera till molnet: Innan du flyttar till molnet är det viktigt att du har en tydlig plan för hur du vill göra det och vilka mål du vill uppnå. En välplanerad strategi hjälper dig att undvika överraskningar och minimera risken för problem under flytten.  
  2. Använd molntjänster som är anpassade efter dina behov: Det finns många olika molntjänster att välja mellan och det kan vara svårt att veta vilka som passar bäst för dina behov. Se till att välja molntjänster som är anpassade efter dina specifika krav och behov. 
  3. Säkerställ att din data är skyddad: När du flyttar till molnet är det viktigt att du tar hand om säkerheten för din data. Se till att använda molntjänster som har höga säkerhetsstandarder och att du har god kontroll över vem som har tillgång till din data. Säkerställ också att du har backup och katastrofåterställning på plats för att skydda din data mot förlust. 

Vi hjälper dig att göra övergången till molnet smidig och säker, så att du kan fokusera på att driva din verksamhet framåt. Kontakta oss så berättar vi mer.  

 

 

Skriven av:

Martin Liljenberg
Inspiration och kunskap direkt till din inkorg

Signa upp dig för vårt månatliga inspirationsbrev som ger dig tips, insikter och råd om nya arbetssätt, processer och säkerhet kopplat till Microsoft 365, Azure och olika verktyg i Microsofts molnplattform.

Kostnadsfri Säkerhetsanalys av er Microsoft 365-miljö

Få konkreta och handfasta tips på hur du bättre kan skydda din organisation

Läs mer och boka