Flytta till Azure – eller bli inlåst på utsidan

Har du idag traditionell hosting via en partner eller egna servrar i källaren? Överväger du att ta verksamheten in i en publik molntjänst? I denna artikel ger vi dig argumenten och fördelarna som förhoppningsvis gör att du enklare kan fatta ett aktivt beslut om att flytta din IT-miljö till Microsoft Azure. 

Person som sitter vid datorn och skriver på tangentbordet

Kanske är du en av dem som försöker hitta rätt motiv för att flytta din datakraft till Azure? Som inte hittar de motivatorer som besvarar frågan: varför? Vi vill ge dig svaren som får dig att se möjligheterna med en flytt och vilka fördelar det kan innebära för din verksamhet 

Faktum är att många företag redan idag använder Microsoft Outlook, Teams och Office-produkterna genom sina Microsoft 365-licenser. Genom användningen av Microsoft 365 har ni redan tagit det första steget till Azure. Så frågan är om ni ska hålla fast vid servrarna i källaren för olika applikationer som affärssystem och olika databaser, eller om det faktiskt är dags att ta steget ut i molnet fullt ut. 

Här listar vi olika argument och fördelar med att flytta ditt datacenter till Azure

7 bra tillfällen och anledningar med att flytta din IT till Azure

 • När det är dags för nya uppköp: Den dag det är dags att köpa ny utrustning till din lokala serverhall är det kanske läge att överväga flytt till molnet i stället för att investera i mer hårdvara. 
 • När avtalet med befintliga IT-leverantörer löper ut: Att planera för och genomföra en flytt till Azure i samband med att befintliga avtal löper ut, är smart och gör att du slipper dubbla kostnader.
 • När du ser över och vill minska kapitalkostnaderna: Att köpa ny hårdvara, som du dessutom behöver förnya med jämna mellanrum, gör att du binder kapital i servrar. Något du slipper genom att flytta IT till molnet och Microsoft Azure.
 • När krav på regelefterlevnad förändras: Lagar och regler förändras ständigt. En organisation kan också förtydliga sina policies vilket förändrar hur man får och bör arbeta med data, personuppgifter etc. I samband med denna typ av förändringar kan det också vara smart att överväga molnet som en bra väg framåt.
 • När nya krav ställs på dataägarskap: Dataägarskap styr vem som betraktas som ägare till data. Utifrån det blir det nödvändigt att se över vem som har rätt att ändra eller komma åt viss data. Denna typ av förändringar ställer stora krav på vidareutveckling om man har servrar, men behörighet och skydd av data är ganska enkelt att hantera Microsoft Azure.
 • När du tröttar på störningar eller att systemen ligger nere: Genom att använda Azure minskar du avbrott på grund av hårdvara som går sönder och du slipper stänga ner verksamheten för att bedriva underhållsarbete på servrar.
 • När du vill minska koldioxidavtryck och jobba mer hållbart: En egen uppsättning servrar ställer höga krav på redundans i elsystemet och drar mycket energi. Genom att flytta till Azure blir klimatavtrycket positivt eftersom Microsofts Azure-datacenter är CO2-neutrala. Det förbättrar miljöprofilen för din verksamhet. 

6 mervärden för din verksamhet som går att uppnå genom att flytta till Azure

 • Kostnadsbesparing: Förutom att slippa binda kapital så kan du styra kostnaderna efter dina behov. Det ger dig möjligheter att själv påverka ekonomin för den datakraft du betalar för.
 • Mindre antal leverantörer: Ett eget datacenter kräver lokaler, försäkringar, elförsörjning och annat där du behöver anlita externa leverantörer. Genom att välja rätt Azure– och IT-partner, har du bara en leverantör dit du kan vända dig med frågor om serverkapaciteten.
 • Optimering av verksamhet: Genom att flytta till Azure kan din verksamhet optimeras och personal som tidigare behövdes för att drifta din lokala server kan ägna sig åt annat
 • Möjligheter till skalning: Genom en migrering till Azure behöver du aldrig mer fundera över kapaciteten. Du kan öka och minska datakraften beroende av hur mycket som krävs för din verksamhet. 
 • Ökad geografisk rörlighet: Om skalning handlar om att öka resurser så handlar detta om att flytta dem. En dag kanske företagets tjänster efterfrågas mer i en annan del av världen och du har då möjlighet att distribuera ut dem. 
 • Integrationer: Detta handlar om att knyta ihop olika system som behöver dela på samma dataDu kanske vill skapa kopplingar med kundsystemet och identitetshanteringen, eller koppla ekonomisystemet med fakturascanningssystemet, eller så har du kanske två webbapplikationer som ska kunna samverka. Integrationer är mycket enklare att hantera i Microsoft Azure.

Fundera gärna på vilka värden din organisation skulle få ut av att flytta hela eller flera delar av er IT till Microsoft Azure. Se också till att hitta rätt tajming och triggers för att faktiskt hitta motivation till att göra det nu, hellre än senare.

Vill du veta mer om Microsoft Azure och hur du migrera och flyttar ditt datacenter till molnet, ta gärna del av vårt webinar – Bör ni migrera ert datacenter till Microsoft AzureLäs mer om det här. Eller kontakta oss på WeSafe så berättar vi mera!

Upheads Azure

Din vision, dina resultat, ditt moln.

Välkommen till Azure!

Läs mer

Webinar

Bör ni migrera ert datacenter till Microsoft Azure

Få en inblick och grundläggande förståelse för drivkrafterna bakom att så många organisationer flyttar till Azure.

Läs mer

Skriven av:

Christoffer Tykö

Technical Lead - Microsoft Azure

christoffer.tyko@upheads.se